Nieuwe Wet Gezinshereniging

De nieuwe ontwikkeling in de politiek in België en Europa hebben er toe geleid dat de wetten voor allochtonen op diverse vlakken worden verstrengt. Ook de komende wet op gezinshereniging geeft weinig bewegingsruimte voor de allochtonen.

 

Op 26 mei 2011 keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed dat de regels voor gezinshereniging met Belgen, EU-burgers en niet-EU onderdanen aanzienlijk strenger maakt. Het wetsontwerp moet nu nog bekrachtigd worden door de Koning en gepubliceerd worden in het Staatsblad. Pas dan zal de nieuwe wet in werking treden, na de nodige uitvoeringsbesluiten. In het wetsontwerp werd geen overgangsregeling voorzien waardoor de wijzigingen in principe onmiddellijk van kracht zullen zijn. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij:

·         Ouders (ascendenten) van een Belg hebben geen recht meer op gezinshereniging. Alleen ouders van een minderjarige Belg behouden het recht om zich bij hun kind in België te voegen

·         Om zijn echtgenoot, partner of kinderen te laten overkomen moet de Belg bewijzen dat hij een inkomen heeft dat gelijk is aan tenminste 120 % van het leefloon (= 1208,13 eur/m) en dat niet mag bestaan uit OCMW-steun e.a.. Dit is slechts een referentiebedrag. Wanneer men een inkomen heeft lager dan het referentiebedrag zal de DVZ onderzoeken welke bestaansmiddelen voldoende zijn op basis van de eigen behoeften van het gezin

·         De Belg moet voor al zijn familieleden bewijzen dat hij beschikt over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering

·         Invoering evenredigheidstoets

·         De Belg en zijn echtgenoot of partner moeten beiden ouder zijn dan 21 jaar

·         Let wel: bovenstaande nieuwe voorwaarden kunnen niet gelden voor Belgen die gebruik maken van het vrij personenverkeer binnen de EU (en die daarna terugkeren naar België)

·         De criteria voor een duurzame relatie met een partner worden strenger (2 in plaats van 1 jaar voorafgaande relatie)

De controleperiode op alle voorwaarden nadat de gezinshereniging is toegestaan, wordt opgetrokken van 2 naar 3 jaar.

 

Familie van een niet-EU onderdaan met beperkt verblijf (art 10bis Vw.)

Het recht op gezinshereniging dat vervat zit in de bilaterale tewerkstellingsakkoorden die België in de jaren ’60 en ’70 afsloot met Marokko, Turkije, Algerije, Tunesië en de landen van ex-Joegoslavië wordt zo beperkt dat het (quasi) niet meer kan ingeroepen worden (nochtans blijven de bilaterale akkoorden nog bestaan en deze hebben directe werking)

Hier is belangrijk dat de behandelingstermijn wijzigt van 9 m (2x verlengbaar met 3 m) naar 6 m (2x verlengbaar met 3 m). Kosten van repatriëring kunnen niet verhaald worden bij weigering/intreking verblijf familielid.

 Limburg