Infodag Gezond Eten

Unie Der Turkse vrouwen van België organiseerde een infodag over gezonde voeding voor vrouwen in het Melkhuisje. De voedingsconsulent Aysel Kaymakcı heeft ons op een leuke manier kennis bijgebracht over gezonde voeding. De voorzitter Havva Elbiz heeft in haar openingstoespraak iedereen bedankt voor hun  deelname en benadrukte het belang van de samenwerking en samenhorigheid tussen de Turken onderling. De opkomst was heel opmerkelijk.

Aysel Kaymakçı werkt als voedingsconsulent, bij het dieetcentrum Ann/Brouwland Beverlo. Zij benadrukte dat wij ons ervan bewust moeten zijn dat gezonde voeding van cruciaal belang is voor ons leven. Een mooi figuur is niet alleen leuk, maar heeft een positieve invloed op onze gezondheid.

De meeste Turkse mensen consumeren grote hoeveelheden deegwaren, suiker en zout. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zij haalt aan dat plantaardige melk zoals soja, rijst en hazelnoot, minder calorieën dan koeienmelk. Er zit geen lactose in en is dus ideaal voor mensen met lactose-intolerantie. Sojamelk is rijk aan isoflavonen, een plantaardige stof die lijkt op menselijke oestrogenen. Deze stof helpt bij aderverkalking, botontkalking en kan de symptomen van de menopauze verlichten. Onderzoek wees uit dat vrouwen die dagelijks één glas sojamelk drinken veertig procent minder kans hebben op diabetes.

Zij haalt  het belang van borstvoeding aan. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft. Het is een ‘levende melk’ die afweerstoffen bevat die een baby beschermt tegen infecties. Bovendien bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft om goed te kunnen groeien, zoals eiwittten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. 

Mevrouw Kaymakçı adviseert ons zo weinig mogelijk suiker en vet te gebruiken. Bij gebruik van overmatige suiker kan men later in de leeftijd  ernstigste aandoeningen krijgen. Eet je te veel suiker?

Dan verbruikt uw lichaam niet alle suiker als energie. Deze worden opgeslagen als vet. Oliën die bekend zijn voor koude bereiding en mogen niet warm worden anders kunnen er toxische stoffen vrijkomen. Consumeer liefst olijfolie, koolzaadolie, archiedeolie…. Deze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom weleens goede vetten genoemd.

Koop onbewerkte eten en vers groenten. Dus gebruik geen kant-en-klare producten, maar wel zelf gemaakte eten op basis van verse ingrediënten, zoals groenten, aardappelen, vlees en verse kruiden. Verse groeten zijn rijk aan ijzervitamine wat curiciaal is voor ons lichaam.

Naast al deze producten adviseert de voedingsconsulente veel water of verschillende theesoorten te consumeren in plaats van frisdrank. 

Wij danken mevrouw Kaymakçı voor haar leerrijke uiteenzetting en ontvangen haar graag bij de volgende seminarie.

Turkse Unie

Turkse Unie

Turkse Unie

Turkse Unie

 Activiteiten Verenigingen, Activiteiten, NIEUWS, Limburg