Zondag 11 mei organiseerden de Buren van de Abdij en Herberg Macharius een razend interessant gesprek over het boek “Turkije aan de Leie”.
Auteur Tina De Gendt en journalist John Vandaele praatten honderduit met Hatice Karakaya (Turkse Unie van België) en Bayram Özdemir (fruitverkoper aan de Vrijdagmarkt).
De gesprekjes gaan over eerste en tweede generatie…
Bayram van de eerste generatie vertelde dat hij 11 jaar oud was wanneer hij migreerde naar België. Hij kende taal niet maar toch moest hij naar de school. Dankzij de leerkrachten en de buren heeft hij de taal geleerd. En uitzonderlijk heeft hij dankzij de klanten van Fruitco Gents geleerd. Bayram vertelde ook dat hij niet te maken had met enige vorm van discriminatie en racisme en dat de mensen indertijd meer behulpzaam en fatsoenlijk waren.
Hatice is in Gent geboren. Zij vertelde dat ze altijd in twee culturen heeft geleefd. In Turkije wordt ze als een Belg gezien, maar anderzijds wordt ze als een Turk gezien in haar geboorteland België. Ook zei ze ongetwijfeld dat haar ouders het woord ‘racisme’ niet gekend hebben, maar zij daarentegen wel. Negeren, aanvaarden of gewoonweg niet willen is soms een beetje moeilijk voor sommige mensen. “Wij leven hier in België en wij horen ook thuis” klinkt het. “Daarnaast heb ik misschien een Turkse naam, donkere huid, maar blijf nog steeds een mens.”
Verdere informatie vind je in het boek. Ook verkrijgbaar in de Gentse afdeling van de Turkse Unie van België.