De Turkse Unie is een werking gestart om de interesse voor musea binnen Turkse gemeenschap te verhogen. De Sagalassos tentoonstelling uit Turkije is de aanleiding geweest om zo’n werking op te starten.
Omdat vooral kinderen en jongeren een belangrijke doelpubliek is werd er op 4/02/2012 een uitstap georganiseerd voor kinderen van de basisschool. Deze uitstap werd in samenwerking georganiseerd met de Turkse Cultuurleerkrachten van regio Limburg, Mol en Diest.
Er werd een bus ingezet en kinderen uit Lommel, Mol, Beringen, Heusden en Diest namen deel samen met hun leerkrachten.
Om museabezoek aan te moedigen heeft de Turkse Unie tientallen bezoeken georganiseerd en verenigingen ondersteund bij hun activiteiten naar het Gallo-Romeins museum.
Over Sagalassos:
Het Gallo-Romeins Museum organiseert de toptentoonstelling “Sagalassos, City of Dreams” van de archeologische vondsten uit Turkije.
In het najaar van 2011 presenteerde het Gallo-Romeins Museum van Tongeren (Limburg) de eerste internationale overzichtstentoonstelling over Sagalassos. Deze ruïne uit de oudheid ligt in het zuiden van Turkije (provincie Burdur), hoog in de bergen op z’n 100 kilometer van de badplaats Antalya. De Turkse Unie van België is nauw betrokken bij de organisatie van deze uitzonderlijke tentoonstelling.
De antieke stad Sagalassos is vandaag de dag één van de belangrijkste archeologische sites in het Middellandse Zeegebied. De stad kende haar grote bloeiperiode tijdens de Romeinse periode (1ste–2de eeuw na Chr.). Grootse monumenten, tempels, sierfonteinen, Romeinse badhuizen,… het was er allemaal terug te vinden. Een pestepidemie en een aardbeving zorgden er echter voor dat Sagalassos vanaf de 6de eeuw aan belang inboette en geleidelijk aan werd verlaten. Vanaf de 13de eeuw was Sagalassos niet meer dan een desolate spookstad. De afgelegen locatie van Sagalassos, hoog op een bergflank, behoedde de stad voor plunderingen. Metersdikke lagen erosiemateriaal onttrokken de gebouwen niet enkel aan het zicht, maar zorgden tegelijkertijd ook voor haar bescherming.
In de jaren 1980 startte het archeologisch onderzoek in Sagalassos. Sinds 1990 staan de opgravingen onder leiding van prof. dr. Marc Waelkens (K.U.Leuven). Het team van prof. Waelkens heeft er baanbrekend werk verricht. De talrijke objecten die werden opgegraven, worden permanent tentoongesteld in het archeologisch museum van Burdur. Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren volgt de opgravingen in Sagalassos al jaren op de voet. Verschillende archeologen van het museum hebben op de site bovendien hun eerste werkervaring opgedaan. De goede samenwerking tussen prof. Waelkens en de Turkse overheid heeft er voor gezorgd dat een aanzienlijk aantal vondsten uitzonderlijk Turkije mag verlaten en zal neerstrijken in Tongeren.
De opgravingen in Sagalassos gebeuren in nauwe samenwerking met Turkse wetenschappers. Elk jaar werkt de lokale bevolking van het nabijgelegen Ağlasun bovendien actief mee aan het werk op de site. Deze Belgisch-Turkse samenwerking is uitgegroeid tot een waar succesverhaal. Alhoewel de opgravingen al 20 jaar duren, zit het grootste deel van de stad nog onder de grond aldus de archeologen.
Met de Sagalassos-tentoonstelling willen prof. Waelkens en het Gallo-Romeins Museum ook de Turkse gemeenschap in België in contact brengen met een uniek stukje erfgoed van Turkije. De tentoonstelling wordt volledig in het Turks aangeboden. Samen met de Turkse Unie van België zullen tijdens de tentoonstelling bovendien gerichte activiteiten worden opgezet en rondleidingen en programma’s op maat worden ontwikkeld.
De tentoonstelling “Sagalassos, City of Dreams” is te ontdekken vanaf 29 oktober 2011 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Voor meer informatie, zie