Gent şehrinde şirketlere Türk kültürünü ve Türk mutfağını tanıttık

Sinds de komst van Turkse gastarbeiders begin jaren zestig is de Turkse gemeenschap uitgegroeid tot één van de grootste allochtone groepen in België. Vandaag telt Gent 20.000 Turkse inwoners, waarvan 12.000 de Belgische nationaliteit hebben. Voor de Vlaamse ondernemers betekent dit een niet te onderschatten potentieel van consumenten en zakenpartners. Om deze doelgroep te bespelen is een inzicht in de Turkse cultuur essentieel. 
  
40 Oost-Vlaamse werkgevers maakten kennis met de Turkse gemeenschap in Gent. De medewerker van de TURKSE UNIE van BELGIË, Saban Gök gaf een interessante rondleiding. De rondleiding bracht hen langs de Eyüp Sultan Camii moskee in de Kazemattenstraat, de grootste moskee in Gent. Gent telt maar liefst veertien moskeeën. Deze hebben geen minaretten, koepels en prachtige versieringen zoals we die in Turkije en Marokko kennen. De eerste generatie dacht immers heel lang dat ze nog naar Turkije zou terugkeren.

De moskeeën zijn meer dan een gebedsruimte. Door de jaren heen hebben ze ook een educatieve, sociale en recreatieve functie gekregen. Naast de dagelijkse gebeden, krijgen de kinderen er bijvoorbeeld ook computer –en taallessen. De moskee is dus dé ontmoetingsplaats van de Turkse gemeenschap in Gent en is meer en meer een familie (aan)gelegenheid aan het worden. Het is niet langer een plaats waar enkel Turkse mannen samenkomen. 
 
De sleepstraat, het hart van de Turkse gemeenschap in Gent …
 
Bij een kennismaking met de Turkse gemeenschap in Gent mocht een bezoek aan de Sleepstraat uiteraard niet ontbreken. De Turkse gemeenschap is her en der over de stad verspreid, maar in de Sleepstraat klopt het Turkse hart het felst. In deze straat startten de eerste Turkse immigranten hun eigen zaak op en vandaag vind je er de grootste concentratie Turkse winkels en restaurants van Gent.
Tijdens de rondleiding in de Sleepstraat bezochten we tapijtenhandelaar Dünya Export. De Seltsjoeken, een Turkse stam, weefden voor het eerst tapijten. Daarom zijn tapijten historisch één van de belangrijkste Turkse producten.
 
De Turkse keuken, zoveel meer dan kebab … 
  
De rondleiding eindigde met een veelzijdige Turkse maaltijd in Oudburg. De Turkse keuken wekt het beeld op van kebab en dan vooral döner kebab, het vlees dat ronddraaiend voor een grill op een gigantische spies wordt geroosterd en dan in flinterdunne schijfjes wordt afgesneden. Kebab dankt zijn ontstaan overigens aan de nomaden, die tijdens hun trektochten het vlees roosterden boven het kampvuur. Turkse koks weten echter veel meer op tafel te toveren dan dat. De Turkse keuken kent een duizendjarige traditie en wordt zelfs, naast Frankrijk en China, tot de “grandes cuisines” gerekend.

 

 Limburg